ACTIVAREA CAPACITĂŢII ŞI FUNCŢIONĂRII CREIERULUI 

Field of Flowers

„Este adevărat că folosim numai 10 % din creier?“

Răspunsul corect: Omul foloseşte creierul în proporţie de 100 %, dar numai 10 % în mod conştient, restul de 90 % este folosit de către SUBCONŞTIENT şi INCONŞTIENT.

Sistemul psihic uman este un ansamblu de funcţii şi procese psihice senzoriale, cognitive şi reglatorii, ce se află în interacţiune, activează simultan şi sunt dispuse ierarhic pe 3 nivele: conştient, subconştient şi inconştient.

 

         CONŞTIENTUL este „partea vizibilă“ care ia asupra sa tot ce este raţional, analitic şi logic. Vă folosiţi conştientul pentru toate activităţile zilnice care cer raţiune, memorie şi acţiune. Conştientul este memoria activă a spiritului vostru. Îl folosiţi de fiecare dată când mâncaţi, când vă gândiţi la ceva, atunci când lucraţi, când analizaţi o situaţie, când citiţi, când socotiţi, când vorbiţi, ascultaţi sau luaţi decizii. Această parte este aproximată ca fiind în jur de 10 % din întreaga activitate a creierului.

 

        SUBCONŞTIENTUL este „partea ascunsă“ a creierului, care lucrează fără să vă daţi seama şi nu poate fi controlat în mod conştient (voluntar) de un individ neantrenat. Împreună cu inconştientul, subconştientul ocupă un loc de nouă ori mai mare decât conştientul în funcţionarea creierului. Subconştientul înregistrează tot ce vedeţi, auziţi şi trăiţi. Tot ceea ce vă înconjoară, toate sentimentele pe care le trăiţi, frică, durere, bucurie, sunt înregistrate de către subconştient. El înmagazinează şi toate percepţiile celor cinci simţuri şi păstreză în memoria sa tot ceea ce ştiţi, ceea ce aţi învăţat, amintirile şi imaginile. Este vorba atât de cele pe care vi le amintiţi, cât şi de cele pe care nu vi le mai amintiţi. Subconştientul controlează sistemul nervos autonom care reglează activitatea organelor interne: temperatura corpului, respiraţia, activitatea cardiacă, digestia, etc. Subconştientul controlează şi actele reflexe, adică actele care au fost cândva conştiente, dar care în prezent se desfăşoară în afara controlului conştient.

 

      INCONŞTIENTUL este „stratul abisal“ al structurii psihice şi constituie cel mai controversat nivel de organizare a funcţionării creierului. El este depozitarul experienţei cumulate a strămoşilor noştri, acţionează ca un ghid şi este esenţial pentru supravieţuire. Inconştientul controlează instinctele primare, primordiale, legate de asigurarea supravieţuirii şi echilibrului fiziologic al organismului. În sfera inconştientului primar se mai includ: instinctul erotico-sexual, complexul libidoului, stările onirice (visele care acompaniază somnul), lapsusurile, inversiunile şi aglutinările verbale, actele ratate. În sistemul de personalitate, inconştientul primar corespunde instanţei sinelui. Se consideră ca el este compus nu numai din structuri pur psihice, ci structuri funcţionale duale: structuri psihice şi structuri nervoase.

 

Între cele trei nivele, conştient, subconştient, inconştient există interacţiuni permanente, raporturi organice de subordonare sau de integrare. De aici apare ideea că unii oameni îşi pot folosi mai mult de 10 % din capacitatea creierului. Astfel prin diferite tehnici specifice, unii oameni pot accesa şi controla conştient unele funcţii care aparţin subconştientului.


Sistemul nervos vegetativ funcţionează în mod normal independent de voinţă, însă prin diferite metode se poate subordona acest sistem nervos voinţei omeneşti. De exemplu yoghinii pot să-şi controleze şi să-şi modifice temperatura corpului, bătăile inimii precum şi alte funcţii vegetative care în mod normal nu pot fi controlate constient de către omul obişnuit. Se poate spune despre ei ca folosesc în mod conştient mai mult de 10 % din capacitatea creierului.